Lionizing
Eerste publicatie: Mei 1835 (Southern Literary Messenger)
Genre: Satire
Tijd: –
Locatie: Londen
Personages: Robert Jones (ik-verteller), vader van Robert, hertogin (Hare Genade) van Lieve Hemel, markies van Zo en Zo, graaf van Dit en Dat, Zijne Koninklijke Hoogheid van Raak-Me-Niet-Aan, de kunstenaar, Hare Majesteit, prins van Wales, een moderne Platonist, een specialist in de menselijke volmaaktheid, Meneer de Absolute Paradox, Aestheticus Ethix, Theologis Theologie, Fricassée, de Drinkgrage Van Bokaal, Signor Tintontintino, rector magnificus van de Londense universiteit, sultan uit Istanbul, Delphinus de Polyglot, Ferdinand Fitz-Fossilus Feltspar, graaf Capricornutti, Don Stiletto, Prince de Grenouille, keurvorst van Bluddennuff, zeven vrienden van Robert Jones
Samenvatting (let op: spoilers!):
De in Londen geboren Robert Jones is van jongs af aan verknocht aan zijn neus. Zijn vader – de trots voor zijn zoons fascinatie kent geen grenzen – beloont hem op een dag met een verhandeling over de Neuskunde. Robert leert zo dat voor iemand met een nogal opvallende neus beroemdheid gloort door altijd achter zijn neus aan te lopen. Op een dag roept zijn vader hem bij zich met de vraag wat het belangrijkste doel van zijn bestaan is. Neuskunde, antwoordt Robert resoluut. Zijn vader is zo onder de indruk van dit alsook de andere antwoorden op de vragen die hij stelt dat wat hem betreft de Neuskunde-studie van zoonlief succesvol is afgerond. Robert moet nu het ouderlijk huis verlaten om voortaan op eigen benen te staan en daarbij vooral zijn neus te blijven volgen. Robert neemt het advies ter harte en besluit om meteen maar een pamflet te schrijven over Neuskunde. Het wordt een daverend succes! Londen staat op zijn kop. Robert wordt binnen alle kringen geprezen. Hij haalt hier echter zijn neus bij op en besluit de salon van een kunstenaar te betreden, waar net de hertogin van Lieve Hemel poseert voor het maken van een portret. Als de kunstenaar Roberts bijzondere neus opmerkt, is hij helemaal verkocht. Hij moet en zal er een schets van maken. Dat Robert hier duizend pond voor vraagt, lijkt wel bijzaak. De kunstenaar schrijft een cheque met dit bedrag voor hem uit en maakt de schets. Met het geld huurt Robert kamers in Jermyn Street. Hare Majesteit stuurt hij bovendien de negenennegentigste editie van ‘Neuskunde’ en voegt daar een portret van zijn neus bij. De inmiddels beroemd geworden Robert Jones krijgt een uitnodiging van de prins van Wales. Bij hem thuis ontmoet hij een zeer select gezelschap afkomstig uit de meest uiteenlopende landen, van de rector magnificus van de Londense universiteit tot de sultan van Istanbul. Sommigen citeren uit het werk van, refereren naar, of houden een verhandeling over geschiedkundige kopstukken. Anderen geven hun visie over de ziel of engelen, of ze filosoferen er lustig op los. Dan is het de beurt aan Robert. De voordracht die hij houdt gaat een beetje over Neuskunde en zijn pamflet maar vooral over hemzelf. De aanwezigen zijn lovend. De volgende ochtend bezoekt hertogin van Lieve Hemel hem met de vraag of hij naar Almacks wil komen, waar ze hem alvast een toegangskaartje voor geeft. Hij stemt toe maar wordt er dusdanig warm onthaald door de elite dat hij er onpasselijk van wordt en de volgende ochtend de neus afschiet van de eerder ook in Almacks aanwezige keurvorst van Bluddennuff, de man die hij uit frustratie een baviaan had genoemd. Roberts beroemdheid is abrupt geëindigd en al zijn vrienden laten hem vallen. Vernederd keert hij terug bij zijn vader. (Jean-Paul Colin)
Vertalingen en bewerkingen:
2015: Beroemd worden (Het complete proza van Edgar Allan Poe 1, Pantheon)
2015: Beroemd worden (Het complete proza – deel 1, Pantheon)
2007: Verafgoding (Alle verhalen, Athenaeum-Polak & Van Gennep, Gouden Reeks nr. 10)
2007: Beroemd worden (Verhalen van Edgar Allan Poe – Deel 1, Classic Press)
1990: Beroemd worden (Edgar Allan Poe Compleet – Het volledige proza, Loeb/HEMA)
1989: Beroemd worden (Edgar Allan Poe Compleet – Het volledige proza, Loeb)
1986: Beroemd worden (Edgar Allan Poe Compleet – Het volledige proza, Loeb)
1986: Beroemd worden (Edgar Allan Poe Compleet – Het volledige proza, Loeb/HEMA)
1984: Beroemd worden (Alle verhalen, Loeb, 2e druk)
1982: Beroemd worden (Alle verhalen van Edgar Allan Poe, Loeb, 1e druk)
1868: Kranerij (Noord en Zuid. Tijdschrift voor de Beoefening der Fraaie Letteren 1867-1868, J.L. Beijers en J. van Boekhoven)